The Women's Sports Performance Research Gap| Well+Good - Mon Wellness
The Women's Sports Performance Research Gap| Well+Good

The Women’s Sports Performance Research Gap| Well+Good

Ττην επόμενη φορά που κάποιος σας δώσει συμβουλές με βάση μια «πρόσφατη μελέτη» ή «επιστημονική έρευνα», ρωτήστε αυτό το άτομο: Πόσα από τα υποκείμενα αυτής της μελέτης ήταν γυναίκες;

«Είναι ευρέως γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην έρευνα», λέει η Liz Letchford, PhD, ATC, διδάκτωρ κινησιολογίας και επιστήμης αποκατάστασης της οποίας η έρευνα στη διατριβή περιελάμβανε μεθόδους ανίχνευσης του κινδύνου τραυματισμού σε αθλήτριες.

Πόσο υποεκπροσωπείται, ρωτάτε; Στην ιατρική για τον αθλητισμό και την άσκηση, οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 40 τοις εκατό των ερευνητικών υποκειμένων. Περιορίστηκε ειδικά στην έρευνα αθλητικών επιδόσεων—γνωστή και ως επιστήμη που εξετάζει την αθλητική βελτιστοποίηση, την προπόνηση και την πρόληψη τραυματισμών—Science News διαπίστωσε ότι από τις 30 πρόσφατες μελέτες (εξαιρουμένης μιας που επικεντρώθηκε ειδικά στις διαφορές του φύλου στον μαραθώνιο βηματισμό) οι γυναίκες έκαναν ένα —περίμενε το—απλώς 3 τοις εκατό των συμμετεχόντων. Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι φορείς αποτελούν τον μισό πληθυσμό (στον αθλητισμό και αλλού).

«Πήγα σε τρία πανεπιστήμια: για ένα πτυχίο στην αθλητική κατάρτιση, ένα μεταπτυχιακό στην κινησιολογία και στις επιστήμες υγείας και κίνησης, και τέλος το διδακτορικό μου», λέει ο Δρ. Λέττσφορντ. «Ασχολήθηκα έντονα με την ερευνητική διαδικασία [at each university]και σχεδόν πάντα συνιστάται η χρήση ανδρών ατόμων στο σχεδιασμό της μελέτης, επειδή τα θηλυκά άτομα έχουν μια «συγχυτική μεταβλητή»».

Αυτή η μπερδεμένη μεταβλητή, φυσικά, είναι ο εμμηνορροϊκός κύκλος, ο οποίος προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας σε κάθε είδους έρευνα που εξετάζει το σώμα. Μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism νωρίτερα φέτος εξηγεί ότι η «φυσιολογική πολυπλοκότητα» του γυναικείου σώματος «απαιτεί πιο πολύπλοκα σχέδια μελέτης, μεγαλύτερους χρόνους έρευνας και πρόσθετο κόστος» και ότι οι περισσότερες αθλητικές επιστήμες και ιατρική «πρακτικές βασίζονται στην έρευνα με άνδρες, παρά τα πιθανά προβλήματα στην μετάφραση σε γυναίκες.»

Που σημαίνει ότι τα γυναικεία σώματα θα μπορούσαν να υποφέρουν λόγω έλλειψης γνώσης.

Ο Δρ Λέττσφορντ σημειώνει ότι, ενώ οι ορμονικές διακυμάνσεις ενός μηνιαίου κύκλου δεν είναι χωρίς προκλήσεις, είναι πιο προβλέψιμες από ό,τι έχει κάνει η επιστημονική κοινότητα. Στην πραγματικότητα, τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το 75 με 86 τοις εκατό των γυναικών έχουν τακτική περίοδο.

Αλλά οι διακυμάνσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα που φαίνονται λοξά στην επιφάνεια. «Ο Δρ. Η Stacy Sims μιλάει πολύ για αυτό», λέει ο Δρ. Letchford, αναφερόμενος στον πρωτοπόρο φυσιολόγο άσκησης και επιστήμονα διατροφής που ειδικεύεται στις διαφορές φύλου (που έδωσε αυτή την ομιλία TED). Ο Δρ. Σιμς υπογραμμίζει πώς υπάρχει πολύς “εύκολος καθαρισμός δεδομένων” στα εργαστήρια που εκτοξεύουν ακραίες τιμές πέρα ​​από τον γνωστό μέσο όρο – που θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι εκεί όπου βρίσκουμε σημαντικές αποκαλύψεις. «Οι εξωστρεφείς μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να θεραπεύσουμε και να βοηθήσουμε τις γυναίκες», λέει ο Δρ Λέττσφορντ.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εμπόδια και στις δύο πλευρές του εργαστηρίου

Ο Δρ Σιμς, ο οποίος προηγουμένως διηύθυνε ερευνητικά προγράμματα στο Στάνφορντ, καθώς και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Όκλαντ και στο Πανεπιστήμιο του Γουαϊκάτο στη Νέα Ζηλανδία, έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 εργασίες με κριτές και αναφέρεται ως ο «βιοχακερ για τη γυναικεία φυλή». Επί του παρόντος, δοκιμάζει ένα πρόγραμμα στη Νέα Ζηλανδία όπου έχει σχεδιάσει μια απεξάρτηση ειδικά για γυναίκες που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση ACL με βάση το χρόνο του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

Όμως η προέλευσή της στο εργαστήριο ξεκίνησε στις προπτυχιακές της σπουδές. Ως συμμετέχουσα σε έρευνα στο Πανεπιστήμιο Purdue, η Δρ. Sims σημειώνει ότι ήταν μια από τις μοναδικές γυναίκες που θα προσφερόταν εθελοντικά να συμμετάσχει στα εργαστήρια μεταβολισμού. “Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην στρατολόγηση των αθλητικών επιστημών είναι συχνά πολύ αρρενωπή και επιθετική, κάτι που καταστρέφει την αυτοπεποίθηση των γυναικών να είναι καλές συμμετέχουσες”, λέει. Κάποτε, όταν τα αποτελέσματά της σε μια μελέτη που εξέτασε την οξείδωση υδατανθράκων και λίπους ήταν διαφορετικά από Όσοι από τους άνδρες, η ομάδα ισχυρίστηκε ότι δεν έκανε το πείραμα σωστά και απέρριψε τα αποτελέσματά της.

«Από τον σχεδιασμό της μελέτης, εγώ, ως γυναίκα, θα ήμουν διαφορετική», λέει.

Προσθέτει ότι οι γυναίκες συνήθως χρησιμοποιούνται σε δοκιμές μόνο εάν λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια για την ελαχιστοποίηση των ορμονικών επιδράσεων. «Αλλά είναι κι αυτό [BS] επειδή τα από του στόματος αντισυλληπτικά είναι πειραματικά από μόνα τους», λέει ο Δρ Σιμς.

Το χάσμα στην έρευνα για τις αθλητικές επιδόσεις των γυναικών μπορεί να είναι μικρότερο εάν το χάσμα ερευνητές ήταν επίσης μικρότερος: Λιγότερο από το 30 τοις εκατό των ερευνητών στον κόσμο είναι γυναίκες.

Τα ριζωμένα πολιτισμικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις λόγω φύλου, καθώς και ο καθαρός σεξισμός, είναι ευρέως γνωστό ότι κρατούν τις γυναίκες μακριά από τα εργαστήρια. «Το να εμφανίζομαι ως γυναίκα» είναι ένα εμπόδιο, λέει η Δρ. Σιμς, σημειώνοντας παραδείγματα όπως περιστατικά που εξηγεί από τον άνθρωπο (συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που «αναφέρεται σε μελέτες που ήταν στην πραγματικότητα οι δημοσιεύσεις μου») στο να του πει ένα αρσενικό αφεντικό ότι το πρόβλημά του ήταν ότι ήταν «μια γυναίκα με διδακτορικό που σκέφτεται πάρα πολύ». Το 2020, η Ρίτα Κόλγουελ, PhD, έκανε έναν απολογισμό Ο Ατλαντικός της εμπειρίας της ως μικροβιολόγος σε διάστημα έξι δεκαετιών. «Η Carol A. Nacy, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, παρερμηνεύτηκε με γραμματέα τέσσερις φορές τα τελευταία χρόνια, ενώ έκανε προτάσεις σε επιχειρηματίες κεφαλαίων για τρεις εταιρείες που ίδρυσε», έγραψε η Δρ. Colwell.

Και όπου υπάρχει σεξισμός, υπάρχει συχνά σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση. Η Δρ. Λέττσφορντ λέει ότι προσωπικά αντιμετώπισε σεξουαλική παρενόχληση σε «σχεδόν κάθε θέση έρευνας και διδασκαλίας, σχεδόν σε κάθε εργασία κλινικής αθλητικής εκπαίδευσης» που είχε ποτέ. Τα δεδομένα για τα πεδία STEM αποκαλύπτουν ότι η κουλτούρα είναι γεμάτη από επιθέσεις και κακοποίηση.

Οι διαφορές χρηματοδότησης δεν βοηθούν επίσης. Οι άνδρες λαμβάνουν σχεδόν πάντα περισσότερα χρήματα για την έρευνά τους από τις γυναίκες συναδέλφους τους—πάνω από 30 τοις εκατό περισσότερα κατά μέσο όρο.

Αυτή η απουσία γυναικών στα εργαστήρια οδηγεί άμεσα σε έλλειψη γυναικείας έρευνας. «Κάτι που έχω παρατηρήσει, γενικά, είναι η έλλειψη περιέργειας για οτιδήποτε εκτός της βιωμένης εμπειρίας κάποιου», λέει ο Δρ. Λέττσφορντ.

Είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση. Εάν οι άνθρωποι δεν κάνουν ερωτήσεις για τις εμπειρίες των γυναικών, κανείς δεν θα μελετήσει αυτές τις εμπειρίες. «Αν δεν έχουμε μελέτες, τότε δεν έχουμε δεδομένα, και αν δεν έχουμε δεδομένα, αυτό οδηγεί σε προβλήματα με την υγειονομική περίθαλψη», λέει ο Δρ Λέττσφορντ. Οι γυναίκες καταλήγουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα θεραπείας ή κάλυψης για «αυτά τα πραγματικά ιατρικά ζητήματα που απλά δεν έχουν μελετηθεί».

«Αν δεν έχουμε μελέτες, τότε δεν έχουμε δεδομένα, και αν δεν έχουμε δεδομένα, αυτό οδηγεί σε προβλήματα με την υγειονομική περίθαλψη.» —Δρ. Liz Letchford

Η έρευνα υποστηρίζει τη θεωρία της. Οι γυναίκες, σε ορισμένες περιπτώσεις, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας, επειδή δεν έχουν διαγνωστεί. «Υπάρχουν λεπτές αποχρώσεις που μας λείπουν. ανεπαίσθητα σήματα του γυναικείου σώματος που συχνά παραβλέπονται στην ιατρική», λέει ο Δρ. Λέττσφορντ, αναφερόμενος στη διαφορά στα συμπτώματα καρδιακής προσβολής ανδρών και γυναικών—που κάνει τις γυναίκες πιο πιθανό να υποστούν θανατηφόρο έμφραγμα. Εξω απο αναφέρει ότι «οκτώ από τα 10 συνταγογραφούμενα φάρμακα που αποσύρθηκαν από την αγορά μεταξύ 1997 και 2000 αφαιρέθηκαν λόγω δυσμενών επιπτώσεων για τις γυναίκες».

Αλλαγή της αφήγησης γύρω από την έρευνα αθλητικών επιδόσεων των γυναικών

Τα καλά νέα? Αν και παραμένουν στη μειοψηφία, σήμερα υπάρχουν αρκετές γυναίκες ερευνήτριες που κάνουν θόρυβο για τις γυναίκες.

Αυτόν τον Ιανουάριο, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ξεκίνησε το Stanford FASTR: Female Athlete Science and Translational Research. Ο στόχος του προγράμματος; «Για να συμβάλει στην κάλυψη του χάσματος των φύλων στην έρευνα της αθλητικής επιστήμης». Επικεφαλής του FASTR είναι η Emily Kraus, MD, και η Megan Roche, MD, δύο γιατροί και ερευνητές που έχουν αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους εστιάζοντας στις γυναίκες αθλήτριες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ιστορία στο Εξω αποτα έργα τους θα εντοπίζουν τους κινδύνους τραυματισμών, θα παρεμβαίνουν με εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου και θα δημιουργούν σχέδια για αθλητές που περιλαμβάνουν καύσιμα, αποκατάσταση, ψυχική υγεία και πρόληψη τραυματισμών.

Ο τραυματισμός είναι ένα μεγάλο θέμα σε όλους τους τομείς. Η υπάρχουσα έρευνα έχει ήδη δείξει ότι ο κίνδυνος τραυματισμού είναι διαφορετικός για τους άνδρες και τις γυναίκες αθλητές. Η Δρ Λέττσφορντ ξεκίνησε τη διδακτορική της έρευνα για το θέμα πριν από μια δεκαετία, ειδικά για τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου για τραυματισμό του ΠΧΣ σε αθλήτριες. «Ήθελα να δημιουργήσω ένα πιο ισχυρό εργαλείο για αθλητικούς προπονητές, φυσιοθεραπευτές και προπονητές για τον έλεγχο του κινδύνου τραυματισμού των κάτω άκρων», λέει. (Τα γόνατα, προφανώς, είναι ο όλεθρος της καριέρας πολλών αθλητών.)

Το πρόγραμμα FASTR αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με το Πρόγραμμα Γυναικών Αθλητών στο Τμήμα Αθλητιατρικής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βοστώνης, το οποίο διευθύνει η παθολόγος και ενδοκρινολόγος Kathryn E. Ackerman, MD, MPH. Με περισσότερες από 80 δημοσιευμένες εργασίες που εξετάζουν τις διαφορές φύλου σε αυτόν τον τομέα, το έργο του Δρ. Ackerman επικεντρώνεται στην αμηνόρροια και στη δυσλειτουργία της εμμήνου ρύσεως, καθώς και στον κίνδυνο τραυματισμού. Συγκεκριμένα, το 2021, αντιμετώπισε τη δυσλειτουργία της εμμήνου ρύσεως σε μια διεμφυλική έφηβη αθλήτρια που είχε οριστεί για τη γέννηση.

Και αντί να αγνοούν το γυναικείο σώμα, σήμερα, υπάρχουν ερευνητές που κλίνουν στην ορμονική έρευνα. Ένας από τους ηγέτες σε αυτόν τον τομέα είναι η Kirsty Elliott-Sale στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία εξέτασε τις επιδράσεις των γυναικείων αναπαραγωγικών ορμονών στη μυϊκή δύναμη.

Μετά, υπάρχει το πεδίο femtech. «Οι πρόσφατες εφαρμογές παρακολούθησης που έχουν συμπεριλάβει την κατάσταση του εμμηνορροϊκού κύκλου – και τι να κάνουμε με κάθε φάση – είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός», λέει ο Δρ. Sims. Σημειώνει ότι ενώ υπάρχει ακόμα «αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει για να βρεθούν αλγόριθμοι κατάλληλοι για το γυναικείο σώμα» στις εφαρμογές γυμναστικής, η χρηματοδότηση σε αυτόν τον τομέα γίνεται πιο παραγωγική.

Ευτυχώς, η περιέργεια που ωθεί αυτό το έργο προς τα εμπρός δεν φαίνεται να ξεθωριάζει σύντομα. Η Δρ. Σιμς επισημαίνει τη δουλειά των «πολύ έξυπνων διδακτορικών φοιτητών» της, όπως η Νάταλι Χάρντακερ, η οποία ερευνά τις διαφορές του φύλου στην ανάρρωση της διάσεισης και η Έμμα Ο’ Λάφλιν, της οποίας η εστίαση είναι οι διαφορές φύλου στην αποκατάσταση του ΠΧΣ.

Επόμενο: Έρευνα για τον αθλητισμό και τη συναισθηματική υγεία των γυναικών

Κάτι άλλο να περιμένουμε σε αυτόν τον τομέα; Έμφαση στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Ο Δρ. Kraus και ο Dr. Roche το έχουν καταστήσει βασικό στοιχείο του προγράμματος FASTR του Στάνφορντ. Η Dr. Letchford μοιράζεται ότι το τελευταίο της έργο συνδέει τη διατριβή της για το ACL με τη συναισθηματική εμπειρία μιας γυναίκας, αξιολογώντας την πιθανή αιτιότητα.

«Μια κύρια αιτία τραυματισμού του ΠΧΣ είναι συχνά η αστάθεια της πυέλου και του ισχίου», λέει. «Έχω μια υπόθεση ότι μπορεί να υπάρχει μια συναισθηματική συνιστώσα που εμπλέκεται στην ικανότητα ενός ατόμου να ενεργοποιεί αυτούς τους μύες. Έτσι, εάν οι γυναίκες δυσκολεύονται να συνδεθούν με το πυελικό τους έδαφος – για λόγους μηχανικούς, σωματικούς, συναισθηματικούς ή πνευματικούς – αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυελική αστάθεια που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε τραυματισμό του ΠΧΣ».

«Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε κανένα σώμα – ειδικά ένα γυναικείο σώμα – χωρίς να κατανοήσετε όλα όσα συμβαίνουν στο βιοψυχοκοινωνικό-πνευματικό μοντέλο της υγειονομικής περίθαλψης», λέει ο Δρ Λέττσφορντ.

Ευτυχώς, βλέπουμε επιτέλους περισσότερη έρευνα που είναι απαραίτητη για να μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση του τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο γυναικείο σώμα από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες.

«Είμαι αισιόδοξος, επιτέλους, μετά από 20 και πλέον χρόνια σκέψης ότι πιέζω πάνω σε έναν τοίχο από τούβλα», λέει ο Δρ Σιμς. «Μόλις τα τελευταία τρία χρόνια, είδαμε μια έκρηξη γυναικειοκεντρικής έρευνας, ενδυνάμωσης και συζητήσεων. Ο επιστημονικός σχεδιασμός βελτιώνεται, τα γυναικεία περιβάλλοντα γίνονται πιο εμφανή».

Αναφέροντας περισσότερες συζητήσεις και έρευνες για τα θέματα της εφηβείας και της εμμηνόπαυσης, λέει ότι υπάρχει τεράστια ελπίδα και τεράστιες δυνατότητες για τις επόμενες γενιές γυναικών. «Η κύρια ώθησή μου αυτή τη στιγμή είναι να ξεπεράσω τα όρια και το δόγμα, ώστε η κόρη μου και οι φίλες της να έχουν ένα πιο θετικό περιβάλλον για τον αθλητισμό και την υγεία – ένα περιβάλλον που ενδυναμώνει».

Ω Γειά! Μοιάζεις με κάποιον που αγαπά τις δωρεάν προπονήσεις, τις εκπτώσεις για τις σύγχρονες επωνυμίες ευεξίας και το αποκλειστικό περιεχόμενο Well+Good. Εγγραφείτε στο Well+η διαδικτυακή μας κοινότητα ευεξίας και ξεκλειδώστε τις ανταμοιβές σας αμέσως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *